Akkerbouw

Nieuws 205 x bekeken

Meer mais en tarwe en minder soja in VS

Washington - Marktbureau Allendale verwacht dat de akkerbouwers in de VS dit jaar meer tarwe en mais telen en minder soja.

Het areaal mais groeit naar 36,5 miljoen hectare, blijkt uit een enquête van het bureau. Dat is 1,2 miljoen hectare meer dan vorig jaar. Het tarweareaal groeit 1,5 miljoen hectare naar 23 miljoen hectare. De akkerbouwers telen dit jaar 30,9 miljoen hectare sojabonen. Dat is 84.000 hectare minder dan vorig jaar.

Dat het areaal tarwe en mais niet verder groeit door de hoge prijzen van dit seizoen komt volgens onderzoeksdirecteur Rich Nelson van Allendale doordat de akkerbouwers aanhikken tegen de hoge kosten voor zaaizaad en kunstmest. “In één hectare mais moet een teler 1.212 euro investeren”, zegt Nelson tegen analistensite Agrimoney. “Bij soja is dat 894 euro. Normaal zijn de telers niet meer dan 708 euro per hectare kwijt aan teeltkosten.”

Volgende week donderdag publiceert het ministerie van landbouw in de VS uitgebreide informatie over de gewasarealen.

Of registreer je om te kunnen reageren.