Akkerbouw

Nieuws 464 x bekeken

Meeldauwresistentie spinazie opnieuw doorbroken

Gouda - Een nieuwe fysio van valse meeldauw doorbreekt de resistentie van bekende spinazierassen.

Dit meldt Plantum NL, brancheorganisatie van de Nederlandse veredelings- en vermeerderingssector. De veredeling krijgt meer moeite om een antwoord te geven op het steeds sneller opstapelen van fysio’s.

Het nieuwe fysio, Pfs: 12, slaat vooralsnog alleen toe in Amerika, maar de sector vreest dat het probleem snel in Europa terechtkomt. Valse meeldauw is de grootste probleem in de spinazieteelt en kan tot veel schade leiden. De oplossing: minder intensief telen. Plantum baseert zich op van onderzoek van de Internationale Werkgroep Peronosporafarinosa (IWGP). Aan deze door Plantum opgerichte werkgroep nemen bedrijven deel met belangen in de spinaziezaadhandel. In mei 2009 is het eerste isolaat van Pfs: 12 gevonden. In de werkgroep is de aard van het isolaat onderzocht, vertelt Diederik Smilde, plantenziektenkundige bij NAK Tuinbouw. "Dit is zo belangrijk dat we het benoemen", zegt Smilde.

Voor Europese telers betekent dit nu niet zoveel, omdat het probleem zich in de VS afspeelt. Voor de zaadbedrijven al wel. "De wereldwijde spinazieveredeling is grotendeels in handel van Nederlandse zaadbedrijven. Een Nederlands onderonsje met wereldbelangen, dus. Maar ook telers houden in de gaten wat er in Amerika gebeurt, want dat kan heel snel hier aan de orde zijn. Zelfs voor een oceaan haalt de schimmel zijn neus niet op. We houden ons hart vast."

Het valt Smilde op dat nieuwe fysio’s zich steeds sneller aankondigen. "Zorgwekkend." En bijzonder lastig voor de veredeling. "Dan is het veredelingstraject voor niets geweest en kost het veel geld zonder resultaat." De oplossing is minder intensief telen. "Maar dat is schijnbaar geen haalbare kaart. Het past niet in ons economische systeem. Het zou het beste zijn als het areaal in Californië met de helft wordt terug gebracht."

 Een alternatief is intermediaire resistentie; een laag niveau van resistentie, dat minder snel wordt doorbroken. "Daar zijn we mee bezig. Momenteel voldoet intermediaire resistentie niet aan het protocol. Maar er moet iets gebeuren, want het verdienmodel van de spinazieteelt staat onder druk."

Jan de Visser van zaadleverancier Pop Vriend Seeds geeft aan dat elk zaadbedrijf al wel een oplossing heeft voor Pfs: 12. "Dat ging heel snel. In bestaand materiaal was resistentie aanwezig", legt hij uit. De Visser schat dat 60 tot 70 procent van de grote spinazierassen vatbaar zijn voor de nieuwe fysio. "Dat is veel, daar schrokken we van. Maar we staan daar niet lang bij stil, zoeken direct nieuwe resistentie."

Het antwoord is er, maar het lijkt De Visser niet verstandig om in Europa direct in te zetten op de hoogste resistentie. "Juist dan lopen we risico om weer doorbroken te worden. Telers kunnen nog prima met de huidige rassen uit de voeten, maar moeten waakzaam zijn op de nieuwe fysio. Onder meer door percelen regelmatig te controleren op valse meeldauw en bij twijfel te laten onderzoeken. Valse meeldauw, ook wel Wolf genoemd, komt als een dief in de nacht. Ineens zit een vrij veld helemaal onder de gele vlekken en grijs schimmelpluis: valse meeldauw."

Zo’n perceel kan onverkoopbaar worden. Voor de veredeling is het steeds moeilijker om nieuw genetisch materiaal te vinden voor resistente rassen. "Rasontwikkeling wordt steeds duurder, ook doordat rassen steeds sneller uit de handel raken."

Duurzaamheid is het sleutelwoord voor De Visser. "Een gezonde teelt voor een gezonde prijs. Dat is voor de hele keten goed; van zaadleverancier tot consument. Maar supermarktketens zijn steeds machtiger en spelen telers uit voor de laagste prijs. We hebben het nu alleen over spinazie, maar dit is een veel breder en wereldwijd probleem."

Of registreer je om te kunnen reageren.