Akkerbouw

Nieuws 208 x bekeken

Maisareaal groeit in VS

Washington – Het maisareaal in de Verenigde Staten wordt dit jaar het één na grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Desondanks kan de groei van het areaal het stijgende verbruik niet bijhouden. Daarom stijgt de maisprijs verder dit jaar.

Dat concludeert het Amerikaanse persbureau Bloomberg op basis van een rondgang langs 32 analisten. Het maisareaal komt op 36,7 miljoen hectare. Dat is 4 procent meer dan vorig jaar. Alleen in 2007 werd meer mais geteeld in de VS, namelijk 37,5 miljoen hectare.

De vraag overstijgt het aanbod, zegt analist Doug Jackson van INTL FC Stone. ”Dat komt vooral door het biobrandstoffenbeleid.” De Amerikaanse overheid verwacht dat 40 procent van de maisproductie wordt gebruikt voor bio-ethanol. Vorig jaar was dat ruim eenderde.

Bloomberg concludeert uit de rondgang dat het tarwe areaal in de VS met 6,8 procent groeit naar 22,9 miljoen hectare. Het soja-areaal krimpt 0,8 procent naar 30,7 miljoen hectare. Dat is het kleinste soja-areaal in drie jaar.

Donderdag publiceert het Amerikaanse ministerie van landbouw de areaalcijfers voor dit jaar. Die zijn gebaseerd op een enquête onder de akkerbouwers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.