Akkerbouw

Nieuws 237 x bekeken

Mais- en sojaprijs in Chicago zakt limit down

Chicago/Parijs - De noteringen voor mais en soja sloten dinsdag op de termijnmarkt in Chicago met de maximaal toegestane daling (limit down). De tarweprijs daalde ook fors. Woensdag herstelden de noteringen enigszins.

Ook op de Europese termijnmarkten daalden de prijzen deze week als gevolg van de natuurramp in Japan en de onzekerheid die dat met zich meebrengt over de wereldeconomie, de toekomst van kernenergie en de Japanse importen van graan en vlees.

In Parijs sloot het tarwecontract voor levering in mei dinsdagavond op 203 euro per ton. Dat is een verlies van 20 euro in twee dagen. De maisprijs zakte in twee dagen €22,25 naar €198,75. Koolzaad verloor €33,75 en belandde dinsdagavond op €412,50 per ton.

Op de fysieke markt schommelen de prijzen minder hard. Maar ze dalen wel. De HPA-notering voor koolzaad zakte deze week naar 435 euro per ton. Dat is 25 euro minder dan vorige week. De EU-notering voor voertarwe verloor 22 euro in één week.

De beurscommissies Groningen en Goes noteren niet voor graan omdat er te weinig handel en te veel onzekerheid is. Groningen geeft wel als indicatie dat de tarweprijs 25 euro is gedaald. De commissie Middenmeer noteert wel voor graan. Voertarwe zakt 38 euro naar 185 euro. De gerstprijs daalt 22 euro naar 170 euro.

De termijnmarkten herstelden woensdag enigszins. In Parijs klommen de noteringen voor tarwe, mais en koolzaad gedurende de dag met 9 tot 12 euro per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.