Akkerbouw

Nieuws 193 x bekeken

Kleine voorraad tarwe in EU door grote export

Brussel – De EU heeft van 1 juli vorig jaar tot en met 15 maart 14,9 miljoen ton zachte tarwe geëxporteerd. De afgelopen week alleen is al voor ruim 540.000 ton exportvergunningen aangevraagd voor zachte tarwe, blijkt uit een overzicht van het Productschap Akkerbouw.

Het analysebureau Stratégie Grains verwacht dat de totale export van zachte tarwe dit seizoen (1 juli tot en met 30 juni) uitkomt op 19 miljoen ton. Het analysebureau heeft de exportprognose met 600.000 ton verhoogd ten opzichte van de vorige prognose.

Door de gedaalde tarweprijs neemt de vraag toe. De EU is naast de VS de enige plek op de wereld waar nog een goede kwaliteit maaltarwe voorhanden is.

Stratégie Grains verwacht dat de EU aan het eind van dit seizoen (30 juni) nog 8,7 miljoen ton zachte tarwe op voorraad heeft. ”Dat is erg weinig.”

De totale graanoogst komt in de EU dit jaar op 289,7 miljoen ton, verwacht het analysebureau. Dat is 100.000 ton minder dan in de vorige prognose werd verwacht. In Groot-Brittannië verkiezen veel akkerbouwers koolzaad boven tarwe. In Oost-Europa is een deel van de tarwe beschadigd geraakt door de winterkou.

Het Franse analysebureau Agritel constateert dat veel graanregio’s een tekort aan neerslag hebben gehad. Daardoor komt de groei van de wintertarwe traag op gang in het voortjaar. En de pas gezaaide zomertarwe ontkiemt slecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.