Akkerbouw

Nieuws 201 x bekeken

'Japanse import minder door dure natuurramp'

Parijs/Londen – De prijzen van graan, suiker en koolzaad zijn vandaag op de termijnmarkten in Europa gedaald. Analisten stellen dat dit een gevolg is van de natuurramp in Japan.

Japan werd vrijdag getroffen door de zwaarste aardbeving die daar ooit is gemeten. De daarop volgende tsunami heeft enorme schade toegebracht in het noordoosten van het land. Gezien het grote aantal vermiste mensen bestaat de vrees dat het dodental oploopt tot boven de tienduizend.

De agrarische termijnmarkten in Parijs en Chicago reageerden vrijdag al met een prijsdaling. Vandaag gingen de prijzen nog harder onderuit. Tarwe noteerde vandaag aan het eind van de middag 4 euro per ton lager op de termijnmarkt in Parijs. De maisprijs zakte 5 euro en koolzaad moest zelfs 12 euro per ton inleveren. Op de termijnmarkt in Londen werd suiker maandag 10 dollar per ton goedkoper.

Japan importeert veel voedsel. Analisten gaan er vanuit dat de natuurramp zoveel geld kost, dat Japan gaat bezuinigen op de importen.

De Amerikaanse US Grains Council stelt dat de natuurramp invloed gaat hebben. ”De havens van Kushiro, Hachinohe, Ishinomaki en Kashima zijn getroffen door de tsunami. Dat bemoeilijkt de import van graan. Ook veel voerfabrieken en veehouderijbedrijven zijn beschadigd door de tsunami.”

Het Franse marktbureau Agritel verwacht dat de ramp leidt tot lagere graanprijzen. ”Het veroorzaakt lagere economische groei. Bovendien trekken beleggingsfondsen zich terug van de agrarische termijnmarkten om risico’s te verkleinen. Dat drukt de prijzen nog eens extra.”

Volgens marktanalist Keith Flury van Rabobank International verwachten handelaren dat er minder vraag komt uit Japan. ”Het geeft veel onzekerheid op de markten”, zegt hij tegen analistensite Agrimoney.

Agritel ziet ook een positief effect op de prijzen. ”Door de dreigende kernramp groeit het wantrouwen tegen kernenergie. Bovendien hebben de onlusten in Noord-Afrika de wereld nog eens gewezen op de sterke afhankelijkheid van aardolie. Het kan een stimulans zijn voor de productie van bioenergie. Dat steunt op termijn de graanprijzen.”

Analist Carsten Fritsch van de Duitse Commerzbank ziet een ander effect. ”Er is veel landbouwgrond in Japan onbruikbaar geworden door de overstromingen. Daarom moet Japan op termijn juist meer importeren.”

Analist Luke Mathews van de Commonwealth Bank of Australia wijst ook op een ander effect van de ramp. ”De termijnmarkten hadden al last van een negatieve stemming. Die is door de ramp nog eens extra versterkt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.