Akkerbouw

Nieuws

India verlaagt exportprijs uien

Den Haag – India heeft de minimumprijs voor exportuien verlaagd van 450 naar 350 dollar (250 euro) per ton. Dit is gebeurd naar aanleiding van protesten van de Indiase uienbranche.

Door de prijsverlaging kan de sector meer uien exporteren, meldt het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw. ”De druk op de binnenlandse markt neemt af. De Indiase uienexport richt zich vooral op de Golfstaten en Zuid-Azië.”

Nieuw-Zeeland heeft 33.300 ton uien geëxporteerd tot en met week 10, schrijft het BUI. ”Dat is minder dan afgelopen jaar. Een kleine 50 procent van de exportuien is verscheept naar Europa. Dat is meer dan vorig jaar, maar minder dan het jaar daarvoor. De uienoogst in Nieuw-Zeeland verloopt voorspoedig maar zal naar verwachting ongeveer 30 procent lager uitvallen dan vorig jaar. De vooruitzichten voor de afzet naar Europa worden positief ingeschat.”

BUI noemt de uienoogst in het Zuiden van Brazilië goed. ”Er is sprake van een ruim aanbod. Naar verwachting zal dat de Braziliaanse uienmarkt tot in april mede bepalen. Verder naar het Noorden zijn de oogstverwachtingen gematigder door droogte en hitte. De goede uienoogst belemmert de afzet van Argentijnse uien op de Braziliaanse markt.”

Tot en met week 7 is dit seizoen 256 ton Nederlandse uien verkocht aan Brazilië. Dat was in dezelfde periode vorig seizoen 19.823 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.