Akkerbouw

Nieuws 187 x bekeken

India stevent opnieuw af op recordoogst tarwe

New Delhi – India gaat dit jaar voor het vierde opeenvolgende jaar een record aan tarwe oogsten.

Het land gaat daardoor mogelijk volgend seizoen weer tarwe exporteren, meldt de Amerikaanse landbouwraad in India.

India is na de EU en China de grootste tarweproducent ter wereld. De landbouwraad verwacht een recordoogst van minimaal 83 miljoen ton tarwe. Dat is 2,2 miljoen ton meer dan in 2010, toen ook een recordhoeveelheid tarwe is geoogst. De Indiase overheid verhoogde vorig jaar de minimumprijs voor tarwe naar 11.200 roepies (179 euro) per ton. Dat heeft de telers aangemoedigd een recordareaal van 29 miljoen hectare tarwe in te zaaien.

Volgens de landbouwraad groeit de tarwevoorraad in India naar bijna 37 miljoen ton. Dat kan de overheid er toe bewegen het al vier jaar geldende exportverbod voor tarwe op te heffen. ”Er is vraag genoeg naar tarwe op de wereldmarkt”, schrijft de landbouwraad.

Vorige week meldde de Indiase minister van landbouw Sharad Pawar dat India overweegt om het exportverbod voor rijst en tarwe op te heffen. De voorraden in India zijn groot genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.