Akkerbouw

Nieuws 129 x bekeken

ISO en Abare verwachten klein suikeroverschot

Londen - De wereld heeft aan het eind van dit seizoen een klein overschot aan suiker. Dat is volgens de International Sugar Organisation (ISO) het eerste suikeroverschot in vier jaar.

De ISO verwacht dit seizoen 2010/2011 een suikerproductie van 168,1 miljoen ton. Het verbruik komt op 167,9 miljoen ton, waardoor een overschot ontstaat van 200.000 ton. In november ging de ISO nog uit van een overschot van 1,3 miljoen ton. “Het overschot is echter onvoldoende om weer flinke voorraden in de wereld op te bouwen”, meldt de ISO.

De ISO verwacht voor dit seizoen een stocks-to-use-ratio van 35 procent. Dat is de laagste verhouding tussen eindvoorraad en suikerverbruik in 20 jaar.

Het Australische overheidsbureau Abare houdt het op een productie van 174,5 miljoen ton suiker. “Dat leidt tot een overschot van 5 miljoen ton. Daardoor dalen de suikerprijzen, maar ze blijven wel op een hoog niveau.”

Maar het internationale marktbureau Czarnikow verwacht dit seizoen juist een tekort op de suikermarkt van 3,7 miljoen ton. Czarnikow heeft de verwachte productie verlaagd naar 165,6 miljoen ton. Dat is 2,8 miljoen ton lager dan de in de vorige prognose. Het verbruik zakt ook iets naar 169,3 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.