Akkerbouw

Nieuws 186 x bekeken

IGC: wereldgraanmarkt blijft krap in 2011/2012

Londen – De wereldmarkt voor graan blijft volgend seizoen krap. Alleen een oogst die groter uitvalt dan de prognoses nu aangeven, kan voorkomen dat de graanvoorraden verder krimpen.

Dat schrijft de International Grains Council (IGC) in de eerste graanprognose die is gepubliceerd voor het nieuwe graanseizoen 2011/2012. De wereldwijde graanvoorraad aan het eind van dit seizoen op 30 juni 2011 komt op 341 miljoen ton. De IGC schat de graanoogst in seizoen 2011/2012 op 1.805 miljoen ton, exclusief rijst. Dat is 79 miljoen ton meer dan dit seizoen en een recordoogst, zelfs nog groter dan in 2008/2009 toen 1.802 miljoen ton graan is geoogst. Het IGC gaat er daarbij vanuit dat het areaal 4 procent groeit bij gemiddelde opbrengsten. ”De grootste productiestijgingen vinden plaats in Rusland, de VS en de EU.”

Maar de consumptie stijgt ook. De IGC gaat uit van een graanverbruik in seizoen 2011/2012 van 1.808 miljoen ton. Dit seizoen is 1.788 miljoen ton graan verbruikt. ”Er wordt meer graan gebruikt in zowel voedsel als voer”, schrijft de IGC. ”Maar door de krappe voorraden is de maisprijs hoog. Dat remt het verbruik, vooral voor de verwerking tot bio-ethanol. Daardoor zal de maisvoorraad nauwelijks verder krimpen, alhoewel de voorraad wel klein is. Er wordt wel meer mais gebruikt voor veevoer, omdat de vleesconsumptie stijgt. Maar door de hoge prijs is die groei hooguit 1 procent.”

Voor de tarwemarkt verwacht de IGC minder hectiek. ”Vraag en aanbod zijn goed in evenwicht in 2011/2012. De wereldwijde voorraad zal iets toenemen, uitgaande van een productiestijging van 4 procent naar 673 miljoen ton.”

Of registreer je om te kunnen reageren.