Akkerbouw

Nieuws

IGC: minder mais voor ethanol in VS

Washington – In de VS wordt volgend seizoen minder mais verwerkt tot bio-ethanol. De International Grains Council schat het maisverbruik voor bio-ethanol in 2011/2012 op 118 miljoen ton. Dit seizoen is 125 miljoen ton mais omgezet in bio-ethanol.

Daarbij gaat de IGC er wel vanuit dat het belastingvoordeel op bio-ethanol dit jaar gaat verdwijnen. De overheid in de VS geeft 45 dollarcent per gallon (8,5 cent per liter) subsidie op bio-ethanol. De VS wil minder afhankelijk worden van de import van aardolie. Drie senatoren hebben wetsvoorstellen ingediend bij het Amerikaanse Congres om een eind te maken aan de subsidie op maisethanol.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat volgend seizoen 1 tot 2 procent meer mais tot bio-ethanol wordt verwerkt. Maar het USDA gaat nog wel uit van een voortzetting van de subsidie.

De Renewable Fuels Association (RFA), de brancheorganisatie van ethanolproducenten, heeft het Congres opgeroepen de wetsvoorstellen van de senatoren af te wijzen. Directeur Bob Dinneen wijst op de stijgende olieprijs. ”Dure olie bedreigt het herstel van de economie. Ethanol geeft de Amerikanen goedkope brandstof en het schept werkgelegenheid.”

De RFA vreest dat de ethanolsector stagneert zonder subsidie. ”Dat blokkeert de ontwikkeling van de ethanolproductie uit tweede generatie grondstoffen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.