Akkerbouw

Nieuws 232 x bekeken

Groningen noteert weer voor graan

Groningen – De Groninger graanbeurs noteert deze week 215 euro per ton tarwe. Dat is 11 euro lager dan twee weken geleden.

Vorige week noteerde de beurs niet vanwege de onzekerheid op de graanmarkt. Dat was een gevolg van de natuurramp in Japan en de onlusten in Libië.

De gerstprijs staat nu op 190 euro. Twee weken geleden noteerde Groningen 200 euro per ton. ”De markt blijft onzeker door de nog steeds grote schommelingen op de termijnmarkten”, meldt de commissie.

Op de termijnmarkt in Parijs daalt dinsdag de tarwenotering van het meicontract. Aan het eind van de middag stond de notering op 223 euro, drie euro minder dan de slotnotering van maandag. Vrijdag was tarwe 8 euro in prijs gestegen en donderdag was er € 17,50 per ton bijgekomen. Deze stijgingen volgden op de sterke dalingen van maandag en dinsdag van 20 euro op de termijnmarkt. De donderdag vóór Japan werd getroffen door een aardbeving en een vloedgolf sloot het meicontract voor tarwe op € 226,50.

De franco graannoteringen van het HPA stijgen fors. De EU-notering voor voertarwe staat op 228 euro. Dat is 14 euro meer dan vorige week, maar 8 euro minder dan twee weken geleden. Voergerst staat nu op 199 euro franco geleverd in Rotterdam. Dat is 11 euro meer dan vorige week en 8 euro meer dan twee weken geleden. De EU-notering voor mais staat nu op 234 euro, een stijging van 8 euro ten opzichte van vorige week en een daling van 8 euro ten opzichte van twee weken geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.