Akkerbouw

Nieuws 255 x bekeken

Groei areaal vezelhennep lukt niet door graanprijzen

Oude Pekela – Vezelhennepverwerker DunAgro in Oude Pekela wil het areaal uitbreiden, maar dat lukt niet door de hoge graanprijzen.

”Ons areaal was vorig seizoen 440 hectare groot”, vertelt directeur Albert Dun. ”Voor komend seizoen mag het wel 600 hectare worden, want onze afzet groeit breed. Vooralsnog blijft het areaal echter gelijk. Dat komt door de graanprijzen. Maar telers rekenen verkeerd; met hun beste perceel en hoogste opbrengsten kom je niet op een reëel bedrag. Hennepteelt is gunstiger. Maar het is onbekend en dat maakt onbemind.”

Volgens Dun is de vezelhennepteelt risicoloos voor de teler.  ”Hij hoeft alleen maar zijn land beschikbaar te stellen, te bemesten en zwart aan te leveren. De rest doen wij. Binnen een straal van 20 kilometer ontvangt hij 850 euro per hectare.”

Of registreer je om te kunnen reageren.