Akkerbouw

Nieuws 179 x bekeken

Glencore ziet winst en omzet scherp stijgen

Baar - De landbouw was het afgelopen jaar een winstmaker voor Glencore.

Precieze cijfers wil het Zwitserse grondstoffenhandelshuis niet kwijt bij de presentatie van de jaarcijfers. De totale omzet steeg in 2010 met 36 procent tot 145 miljard dollar (104 miljard euro) en de winst met 39 procent tot 3,8 miljard dollar (2,7 miljard euro).

Glencore geldt als één van de grootste handelsbedrijven voor graan, soja, suikers en cacao. Het bedrijf handelt echter via een dicht web van BV’s ook in koper, kobalt, olie en aluminium en weigert de jaarcijfers uit te splitsen. Het bedrijf wordt hiertoe niet door aandeelhouders gedwongen omdat het niet aan de beurs is genoteerd.

De stijging komt vermoedelijk voor het grootste deel op het conto van gestegen graan- en olie. Glencore exploiteert onder andere vanuit kantoren in Rotterdam naar eigen zeggen circa 270.000 hectare land in Australië, Zuid-Amerika en het Zwarte Zee-gebied. Het bedrijf produceert tevens ethanol, biodiesel en plantaardige oliën.

Al maandenlang gaan geruchten dat Glencore een deel van het concern naar de beurs van Londen of Hongkong wil brengen, mogelijk via een samengaan met mijnbouwconcern Xstrata, waarin het een belang heeft van 35 procent. Hierdoor zou duidelijk kunnen worden hoe Glencore zich verhoudt tegenover de traditionele agriconcerns ADM, Bunge, Cargill en Dreyfus.

Volgens de jaarcijfers steeg de nettoschuld van Glencore van 10,2 naar 14,8 (10,6 miljard euro). Het bedrijf wijt de stijging van de schuld aan het terugkopen van Prodeco, dat kolenmijnen in Colombia exploiteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.