Akkerbouw

Nieuws

'Glencore streeft deels naar beursgang'

Baar – Glencore is dichtbij een gedeeltelijke beursgang in Londen. Dat melden onder meer persbureaus Reuters en Bloomberg.

De beursgang zou op een vierde tot vijfde van de omzet betrekking hebben. Welk deel van de grondstoffenhandelaar het betreft is nog onbekend. Glencore zelf weigert commentaar. Een beursgang zou het gesloten handelshuis Glencore dwingen de boeken deels te openen.

Glencore is de afkorting van Global Energy Commodity Resources. Het bedrijf is sinds 1982 actief in de handel met landbouwgewassen, en claimde vorig jaar via bezit en leasing circa 300.000 hectare granen en soja te controleren. Het bedrijf is tevens eigenaar van onder meer een Europees netwerk aan graansilo’s met een totale capaciteit van 3,5 miljoen ton. Deels worden de producten door Glencore zelf verwerkt tot biodiesel of bio-ethanol.

Glencore stuurde in 1996 een prospectus aan investeerders, toen het voor het eerst obligaties uit gaf met een waarde van 6,5 miljard dollar (4,7 miljard euro). Sindsdien, maar ook daarvoor, blinkt het bedrijf volgens ingewijden uit in stilzwijgen. Glencore wordt soms ”het grootste bedrijf waar je nooit van gehoord hebt” genoemd. De omzet bedroeg vorig jaar 70 miljard dollar (51 miljard euro).
Aan een beursgang gaat mogelijk een fusie van metalenproducent- en handelaar Xstrata vooraf. Xstrata is reeds voor 35 procent eigendom van Glencore en heeft dezelfde voorzitter, de Duitser Willy Strothotte.

Investeerders staan niet automatisch positief tegenover een fusie. Glencore bestaat uit een enorm netwerk aan bv’s die volledig dan wel deels in handen van Glencore zijn. Dit maakt controle op het presteren van bedrijfsonderdelen en het waarderen van aandelen van Glencore moeilijk.
Glencore wordt door de Zuid-Afrikaan Ivan Glasenberg vanuit het Zwitserse dorp Baar geleid. De agrarische activiteiten worden naar verluid grotendeels vanuit Rotterdam gecoördineerd. De omstreden Amerikaanse zakenman Marc Rich richtte de voorloper van Glencore, Marc Rich & Co, op in 1974.

Het management kocht Rich in 1994 uit. Rich is in de VS veroordeeld voor belastingfraude en het schenden van het handelsembargo voor onder meer Noord-Korea, Irak en Iran.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.