Akkerbouw

Nieuws 209 x bekeken

Geen animo in EU voor heffingvrije invoer graan

Brussel – De Europese graanimporteurs hebben de afgelopen week geen enkele aanvraag ingediend om tarwe of gerst heffingvrij te kunnen invoeren.

De week er voor werd voor slechts 36.800 ton graan een aanvraag ingediend, meldt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”De import is niet aantrekkelijk omdat de graanprijzen op de wereldmarkt hoger zijn dan in de EU. Daar komen de transportkosten dan nog bij.”

De Europese Commissie besloot vorige maand om de invoerrechten voor 1,6 miljoen ton tarwe en gerst op nul te zetten om meer graan beschikbaar te krijgen op de Europese markt. De importheffing voor tarwe bedraagt gewoonlijk 95 euro per ton. Alleen voor tarwe van een hele hoge kwaliteit, dat weinig in Europa wordt geproduceerd, hanteert Brussel altijd al een nultarief.

Voor gerst moet een importeur gewoonlijk 93 euro bijbetalen. Voor graanimport binnen de quotaregeling (TRQ) ligt de heffing op 12 euro.

Doordat de EU goedkoper graan heeft, wordt er veel geëxporteerd. Dit seizoen, vanaf 1 juli 2010, is voor 21,4 miljoen ton graan een exportvergunning aangevraagd. Daarvan is 15 miljoen ton tarwe. De graanimport ligt op 9,2 miljoen ton. Daarmee is de EU dit seizoen tot nu toe een netto-exporteur van 12,2 miljoen ton graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.