Akkerbouw

Nieuws

Franse graanprijzen stijgen flink

Rouen - De Franse graanprijzen stijgen verder.

Vanmiddag steeg de fysieke tarwenotering met 15 euro naar 251 euro per ton. Daarmee zit de tarweprijs bijna op het niveau van begin deze maand. Gerst werd 5 euro duurder en brengt nu 196 euro per ton op. De maisprijs klimt 12 euro naar 237 euro per ton in Frankrijk. Ook op de termijnmarkt in Parijs werden tarwe en mais vandaag duurder.
Vorige week daalden de noteringen op de wereldmarkt voor tarwe en mais vanwege de natuurramp in Japan en de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze week stegen de noteringen weer, nu de ergste schrik wat voorbij is.

De prijzen stijgen omdat het maar niet genoeg wil regenen in de grote graangebieden van de VS (Great Plains). Texas heeft de ergste droogte in 44 jaar. De wintertarwe begint niet te groeien en de inzaai van zomertarwe loopt grote vertraging op. Daardoor nemen de zorgen toe dat de grootste producent van tarwe ter wereld (op de EU na als handelsblok) minder tarwe gaat oogsten dan gedacht.

In Rusland loopt de inzaai van zomergraan drie tot vier weken achter, meldt het Franse analysebureau Agritel. "Bovendien zijn er zorgen dat de Russische telers onvoldoende geld hebben om te investeren in de graanteelt. Door de besparingen op zaaizaad, kunstmest en gewasbescherming wordt per hectare minder geoogst dan mogelijk is." Bovendien kocht China vorige week onverwacht een grote hoeveelheid tarwe in de VS. De verwachtingen zijn dat China veel graan blijft kopen op de wereldmarkt.

Ook mais wordt duurder op de wereldmarkt. Argentinië kampt met droogte waardoor de maisproductie tegen valt. Bovendien blijft er veel vraag naar mais vanwege de productie van bioethanol.

De International Grains Council voorspelde in de oogstprognose die donderdag verscheen een blijvend krappe situatie op de graanmarkt in het volgende seizoen 2011/2012. Volgens de IGC moet de wereld straks meer graan oogsten dan alle prognoses nu aangeven, om te voorkomen dat de voorraden verder slinken. De IGC verwacht in seizoen 2011/2012 een recordproductie van graan. Maar zelfs dat is niet voldoende om het stijgende verbruik bij te houden.

Eind deze maand publiceert de VS de areaalcijfers. Analisten hechten daar veel waarde aan. Het gaat mede bepalen hoe de graanprijzen zich verder ontwikkelen dit seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.