Akkerbouw

Nieuws 248 x bekeken

Frankrijk exporteert veel tarwe

Parijs – Frankrijk exporteert dit seizoen bijna 19,2 miljoen ton tarwe. Daarvan gaat 6,6 miljoen ton naar andere lidstaten in de Europese Unie. Dat is 10,4 procent minder dan in seizoen 2009/2010.

De export naar landen buiten de EU groeit dit seizoen met 29 procent naar 12,6 miljoen ton tarwe.
Het agrarische overheidsbureau France Agrimer heeft voor de vijfde achtereenvolgende maand de verwachtingen voor de tarwe-export verhoogd. Er is extra vraag naar Franse tarwe uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In seizoen 2009/2010 exporteerde Frankrijk ruim 17 miljoen ton tarwe.

Frankrijk is de één na grootste exporteur van tarwe ter wereld geworden, na de Verenigde Staten die 35 miljoen ton tarwe verkopen aan andere landen. In voorgaande jaren exporteerden Canada en Rusland meer tarwe dan Frankrijk. Maar Canada heeft dit seizoen minder tarwe geoogst door te veel regen en in Rusland is de tarweoogst veel kleiner uitgevallen door droogte. Bovendien is in Australië veel tarwe gedegradeerd naar voertarwe door de vele regen.

Frankrijk is naast de VS één van de weinige landen in de wereld waar nog maaltarwe beschikbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.