Akkerbouw

Nieuws 245 x bekeken

Duitse lobby: Oekraïne werkt aan graanmonopolie

Berlijn – De Duitse voedingsindustrie is bang dat de Oekraïense staat via nieuwe wetgeving maximale controle verkrijgt over de graanexport. Dat staat in een brief van Ost-Ausschuss aan de Oekraïense president Viktor Janoekowitsj.

Ost-Ausschuss geldt als de belangrijkste lobbyorganisatie voor Duitse investeerders in Oost-Europa. Volgens voorzitter Eckhard Cordes van het buitenlandcomité van Ost-Ausschuss dreigt de regering in Kiev een graanbedrijf op te richten dat het monopolie heeft op de export. Deze stap verstoort volgens Cordes, ook topbestuurder van retailgigant Metro, de graanmarkt.

De betreffende wet 8163 leidt volgens Cordes tot lagere prijzen voor Oekraïense boeren, terwijl investeringen in bijvoorbeeld graansilo’s plotseling fors aan waarde verliezen. Het aantrekken van nieuw kapitaal lijkt zelfs met de nieuwe wetgeving vrijwel onmogelijk, aldus Cordes. ”Oekraïne verliest bij deze wetgeving aan geloofwaardigheid als structureel betrouwbare zakenpartner.”

In de afgelopen jaren investeerden onder meer de handelshuizen Glencore en Cargill in Oekraïne. Cordes herinnert eraan dat door het instellen van exportbeperkingen in 2010 lokale boeren zeker 2 miljard euro aan inkomsten zijn misgelopen.

Oekraïne stelde eerder een wet voor een graanexportmonopolie af na internationale druk. Buurland Rusland kent wel een nationaal graanbedrijf maar deze controleert niet de gehele Russische uitvoer. Oekraïne geldt normaliter als de negende of tiende grootste graanexporteur ter wereld.

De wetgeving is volgens de Kiev Post al door het parlement en wacht nu op goedkeuring door de president. De regering zelf ontkent dat door de wetgeving de staat de effectieve controle op export krijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.