Akkerbouw

Nieuws 177 x bekeken

Copa-Cogeca vindt stijging graanproductie hard nodig

Brussel – De productiviteit van de graanteelt moet omhoog in de EU om een tekort te voorkomen. Maar een hogere productie wordt geblokkeerd door stijgende teeltkosten, stelt Copa-Cogeca.

De Europese boerenorganisatie heeft een graanprognose gepubliceerd voor het nieuwe seizoen 2011/2012. Volgens Copa-Cogeca produceren de Europese akkerbouwers volgend seizoen zo’n 2,4 procent meer graan dan dit seizoen, dat eindigt op 30 juni.

Toch blijft de graanmarkt krap omdat het verbruik stijgt, vooral in de voersector, zegt Ian Backhouse, voorzitter van de werkgroep Graan van Copa-Cogeca. ”De wereldvoorraad tarwe krimpt dit seizoen met 13 miljoen ton.”

Secretaris-generaal Pekka Pesonen verwacht dat de prijsvolatiliteit op de graanmarkt toeneemt. ”De productiviteit van de graanteelt moet omhoog door een goed landbouwbeleid. De EU moet marktmaatregelen kunnen nemen om de voedselzekerheid voor 500 miljoen consumenten te waarborgen. De directe betalingen aan de boeren moeten doorgaan. Wij hebben zorgen over de verdere vergroening van het EU-landbouwbeleid. Dat verhoogt de kosten voor de boeren en dat bedreigt de voedselproductie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.