Akkerbouw

Nieuws 238 x bekeken

China geeft stimulans aan eigen veredelingssector

Peking – China wil de voedselvoorziening verbeteren door de veredeling van gewassen te stimuleren.

Ook moet het land meer zaaizaad produceren. De veredeling van gewassen en de zaadproductie is wereldwijd voor het grootste deel in handen van een handjevol multinationals. China wil meer eigen zaad produceren en meer doen aan veredeling.

Volgens persbureau Agra Europa heeft China een paar kleine veredelingsbedrijven. De sector werd in de jaren negentig getroffen door schandalen. Veel bedrijven verkochten nepzaad en veel oogsten zijn toen mislukt.

De overheid wil de veredeling vooral richten op mais en rijst. De nadruk ligt op de traditionele veredeling en niet op het ontwikkelen van transgene variëteiten, meldt de Chinese academie voor landbouw. Volgens de ISAAA, een organisatie die biotechnologie wil bevorderen, teelde China vorig jaar 3,5 miljoen hectare transgene gewassen, vooral katoen. Dat is 5,4 procent minder dan in 2009. In dat jaar was het transgene areaal met 2,6 procent gekrompen ten opzichte van 2008. Bij onder andere mais, rijst, sojabonen en aardappelen worden veldproeven uitgevoerd met transgene variëteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.