Akkerbouw

Nieuws

Brussel stelt oogstprognoses naar boven bij

Brussel – De EU produceert meer tarwe, gerst en mais dan eerder gedacht. De Europese Commissie heeft de graanprognose naar boven bijgesteld.

De Commissie verwacht in de jongste graanprognose dat de EU dit jaar 133,8 miljoen ton zachte tarwe oogst. In januari ging de Commissie nog uit van 131,9 miljoen ton. De verwachte maisoogst is verhoogd van 58,8 miljoen ton naar 59,8 miljoen ton. De gerstprognose valt 600.000 ton hoger uit op 55 miljoen ton.

De opbrengsten zijn dit jaar hoger dan vorig jaar. In 2010 oogstte de EU 126,8 miljoen ton zachte tarwe, 57 miljoen ton mais en 53 miljoen ton gerst. Er wordt dit jaar een groter areaal meer tarwe, mais en gerst geteeld in de EU dan in 2010. Bovendien gaat de Commissie er vanuit dat de hectareopbrengsten bij tarwe en gerst hoger uitvallen dan vorig jaar. Bij mais wordt een lagere hectareopbrengst verwacht.

De totale graanoogst in de EU wordt voor dit jaar geschat op 288,4 miljoen ton. De januariprognose ging uit van 285,9 miljoen ton. Vorig jaar is 277,2 miljoen ton graan van de Europese akkers gehaald.

Frankrijk blijft met een graanproductie van 67,2 miljoen ton verreweg de grootste graanproducent in de EU. Op de tweede plaats komt Duitsland met 45 miljoen ton. Daarna volgen Polen (27,5 miljoen ton), het Verenigd Koninkrijk (22,2 miljoen ton) en Spanje (20 miljoen ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.