Akkerbouw

Nieuws

'Brussel schat graanbalans te positief in'

Brussel – De EU heeft op 30 juni een graanvoorraad die 7,4 weken verbruik kan overbruggen.

an het begin van dit graanseizoen op 1 juli 2010 lag er nog voor 10,3 weken graan op voorraad. Dat blijkt uit de EU-graanbalans, waarin verbruik, productie, voorraden en export en import van graan tegen elkaar zijn afgezet.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt dat de Commissie de beschikbaarheid van graan te rooskleurig voorstelt. ”De Commissie schat de export te krap in met 28,2 miljoen ton graan. We zitten nu al op een export van 24 miljoen ton graan, inclusief verwerkte producten.”

De Commissie gaat uit van een import van 13,4 miljoen ton graan. Dat is te optimistisch, denkt de woordvoerder. ”De graanimport ligt achter op vorig seizoen.”

Het graanverbruik van 273,9 miljoen ton schat de Commissie te laag in, stelt de woordvoerder van het productschap. ”Er wordt meer graan voor bio-ethanol gebruikt.”

Voorzitter Anne Broekema van het Comité van Graanhandelaren denkt ook dat de 7,4 weken voorraad te ruim is ingeschat. ”Er ligt zeker 1 miljoen tot 1,5 miljoen ton graan in de uithoeken van de EU opgeslagen. De transportkosten zijn te hoog om dat naar de verbruikers te vervoeren. Ik schat dat de voorraad aan het eind van dit seizoen hooguit 5,5 weken verbruik kan overbruggen.”

Broekema wil geen voorspelling doen over de graanoogst. ”Dat is te vroeg. Tarwe kan zich goed herstellen van droogte. Bovendien heeft het veel invloed als de graanoogst door regen of kou een paar weken opschuift.”

Of registreer je om te kunnen reageren.