Akkerbouw

Nieuws

Brazilië stelt verhoging bijmengplicht uit

Sao Paulo – Brazilië stelt de verhoging van de verplichte bijmenging van fossiele brandstoffen met biodiesel uit. De reden is de krappe beschikbaarheid van sojaolie, meldt analysebureau Oil World.

In Brazilië moet fossiele diesel verplicht worden bijgemengd met 5 procent biodiesel. Dit jaar moest de bijmenging worden verhoogd naar 7 procent. De overheid stelt dit uit tot 2012 om voldoende sojaolie beschikbaar te houden voor de export en de binnenlandse consumptie. Volgens de overheid slokt de 5 procent bijmenging al een kwart van de sojaolie op.

In 2014 staat de volgende verhoging gepland naar 14 procent bijmenging. In 2020 wordt dat nog eens verhoogd naar 20 procent.

De Braziliaanse brancheorganisatie van biodieselproducenten heeft bezwaar gemaakt tegen het uitstel. Zij hebben vooruitlopend op de verhoging van het bijmengpercentage capaciteit bijgebouwd. Brazilië produceerde vorig jaar 2,1 miljoen ton biodiesel. Volgens Oil World kan de sector nu jaarlijks 5,4 miljoen ton produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.