Akkerbouw

Nieuws

'Biodieselsector heeft het zwaar in de EU'

Parijs - De Europese producenten van biodiesel hebben het zwaar.

En dat blijft voorlopig zo, zei directeur Bernard Nicol van de Franse biodieselproducent Diester op een congers in Parijs van persbureau Reuters over het wereldvoedselvraagstuk. Diester is de grootste producent van biodiesel in de EU. Volgens Nicol is het grootste probleem voor de sector de overcapaciteit in de EU. "De fabrieken kunnen jaarlijks 21 miljoen ton biodiesel produceren. Ongeveer 50 procent van de productiecapaciteit ligt stil in de EU. Dat is vooral nadelig voor kleinere producenten."

Daarnaast heeft de sector veel last van goedkope importen van biodiesel, vooral uit Argentinië. Ook is er een groot verschil tussen de aardolieprijs en de kostprijs van plantaardige olie. Dat drukt de marges van de biodieselproducenten. Daarnaast neemt de concurrentie toe van biodiesel dat is geproduceerd uit hergebruikte voedingsolie.

Volgens Nicol hebben in de EU al verschillende producenten van biodiesel hun deuren moeten sluiten. "De stijgende olieprijs geeft de sector wellicht wat meer lucht dit jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.