Akkerbouw

Nieuws

'Bieten zaaien verloopt nu zeer voorspoedig'

Dinteloord - Het zaaien van bieten verloopt nu zeer voorspoedig, meldt bietenverwerker Suiker Unie. Begin deze week bleek ruim 5 procent van de bieten te zijn gezaaid, in het Zuidwesten is in verschillende gebieden meer dan een kwart gezaaid.

De omstandigheden zijn goed en voor de komende dagen zijn de weersverwachtingen ook uitstekend. Hierdoor gaat het zaaien in hoog tempo door. Op de kleigronden is volgens Suiker Unie het zaaibed doorgaans prima klaar te maken. Door het aanhoudende droge komt ook de ondergrond snel in goede conditie, wat zaaibedbereiding zonder structuurschade mogelijk maakt.

De huidige omstandigheden hebben ook een positief effect op percelen die na een moeizame oogst in 2010 slecht de winter in zijn gegaan. In een hoog tempo kan organische mest worden uitgereden.

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen komen de eerste meldingen binnen over schade door bosmuizen, merkt Suiker Unie verder op. Schade door bosmuizen kan het beste worden beperkt door direct langs de perceelsgrenzen alternatief voer aan te bieden zoals verhitte gerst, tarwe of zonnebloempitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.