Akkerbouw

Nieuws

Beperkte areaaluitbreiding sjalotten door hoge graanprijs

Broek op Langewijk - Het sjalottenareaal breidt uit, maar door de hoge graanprijs niet zoveel als door het goede prijsniveau zou worden verwacht.

Dat zegt Pieter Blaauboer van zaadleverancier De Groot en Slot. "De prijsvorming van sjalotten is ver boven kostprijs en dus goed", zegt Blaauboer. Een areaaluitbreiding zit er dan ook wel in. "Maar niet zoveel als ik aan de hand van de marktsituatie had verwacht. Dat zie ik ook in de uien." Dat komt doordat telers alternatieven hebben. "De graanteelt is aantrekkelijk door het prijsniveau. Dat beïnvloedt telers momenteel bij het invullen van hun bouwplan. Bovendien is de graanteelt minder riskant dat die van uien en die van uien weer minder riskant dan van sjalotten. De teelt van sjalotten is bovendien duurder."

Blaauboer voegt toe dat het veel belangrijker is wat het areaal in Frankrijk doet. "Dat land kent een stabiel areaal van tegen de 2.400 hectare. Wij telen in Nederland 400 hectare." Afgelopen seizoen ging het mis in Frankrijk. De opbrengst was normaal, maar de kwaliteit viel tegen. Er ontstonden problemen door gebruik van niet-gecertificeerd materiaal. "Als je geen gezond uitgangsmateriaal gebruikt, gaat de kwaliteit achteruit. De meeste sjalotten worden in Britannië geteeld. Zij zien dat als authentiek gewas, wat aangeeft dat ze doorgaan in de huidige structuur. Vorig seizoen waren er problemen, maar ik zie niet gebeuren dat ze de teelt anders gaan aanpakken om die problemen te voorkomen. Het aandeel zaaisjalotten dat wij daar hebben, is bijvoorbeeld miniem. Frankrijk heeft dus een probleem. Meestal wordt dat vergoed door de prijs. Je komt elkaar allemaal tegen op deze wereldwijde markt. De stemming is dus positief."

Of registreer je om te kunnen reageren.