Akkerbouw

Nieuws 476 x bekeken

Beoordeling bewaarkool legt rasverschillen bloot

Warmenhuizen – De extreme weersomstandigheden in 2010 bleken ideaal om de verschillen in ziektegevoeligheid tussen sluitkoolrassen voor de bewaring in beeld te krijgen, blijkt uit bevindingen van onderzoeker Jan de Lange van Proeftuin Zwaagdijk.

In de bewaarvergelijking op het sluitkoolplatform in Warmenhuizen liggen de wittekool-rassen Sting en Gilson (Nickerson-Zwaan), Kilazol, Kilazol en Zenon (Syngenta). Storema (Rijk Zwaan), CB 10084 (Sakata), 3388, 3389 ( Seminis) en de rodekool-rassen Resima (Rijk Zwaan, Travero (Bejo) en Rebecca en Resque (Syngenta). Het gewas is normaal behandeld tegen schimmels en insecten.
Bij Zenon en Rebecca was respectievelijk 28 procent en 42 procent van de kolen aangetast met een rotte plek. Kilazol (8 procent), Se 3388 (9 procent) en Resima (9 procent) scoorden op dit aspect het best. ”Waarschijnlijk een kwestie van rasgevoeligheid in combinatie met warm voorjaarsweer en sterke mineralisatie in het najaar en de herfst door de vele neerslag”, zegt De Lange. ”Hierdoor is de bewaarkwaliteit net als in de praktijk niet super.”

Wat betreft kleur kwamen Sting, Kilazol, Storema en Gilson als beste uit de bus. De experimentele rassen 3388 en 3389 waren wat geler, die lijken minder geschikt voor lange bewaring. De inwendige kwaliteit was bij alle rassen nog goed. Verder was de pitlengte beoordeeld als percentage van de koolhoogte. CB 10084 had met 61 procent de langste pit, bij de overige wittekoolrassen varieerde het percentage van 54 tot 57. Bij de rodekoolrassen lag de pitlengte tussen 46 en 49 procent.

De genoemde rassen moesten het verder in één herhaling stellen zonder ingrijpen tegen schimmels en insecten als indicatie van de rasgevoeligheid voor ziekten en plagen. De kolen zijn tijdens de oogst beoordeeld, ze zijn niet bewaard. De rodekool-rassen bleken het gezondst. alleen in Resima zat relatief veel van de schimmel Mycosphaerella. In wittekool liep de aantasting hiervan uiteen van 45 (Gilson) tot 83 procent. Gilson, Zenon en Se 3388 waren het minst aangetast, Kilazol, SE 3389 en Sting het meest. De tweede beoordeling volgt in de loop van juni. De proef wordt door telers via het Productschap Tuinbouw gefinancierd.

Of registreer je om te kunnen reageren.