Akkerbouw

Nieuws 196 x bekeken

Bakkers VS tegen subsidie op ethanol

Washington – De Amerikaanse bakkers protesteren tegen de subsidie op de productie van bio-ethanol. De American Bakers Association (ABA) heeft het Congres laten weten dat de subsidie leidt tot oneerlijke concurrentie.

De overheid in de VS geeft 45 dollarcent per gallon (8,5 cent per liter) subsidie op bio-ethanol. De VS wil minder afhankelijk worden van de import van aardolie.

Volgens ABA-voorzitter Robb MacKie steunt de overheid al sinds de zeventiger jaren de ethanolsector. ”Het wordt tijd dat de sector eens op eigen benen gaat staan. De brandstofproducenten zijn sowieso door de Renewable Fuels Standard verplicht om ethanol door de brandstof te mengen. Daarom moet het Congres een einde maken aan de subsidies.”
Vorig jaar is in de VS 125,7 miljoen ton mais verwerkt tot bio-ethanol. Dat stijgt dit jaar naar 127 miljoen ton.

De bakkerijsector heeft volgens de ABA last van de subsidies. De bakkerijen moeten bij de inkoop van maismeel concurreren met de ethanolproducenten. Bovendien zijn de maisprijzen hoog door de grote vraag vanuit de ethanolsector. Daardoor groeit het maisareaal ten koste van de oppervlakte tarwe. Dat wordt daardoor schaarser en dus duurder voor de bakkers.

”Het subsidiebeleid leidt tot krappere beschikbaarheid van voedsel. Het leidt tot hogere rekeningen voor de Amerikaanse burger. En de VS wordt steeds afhankelijker van de import van voedsel. Dat komt de voedselzekerheid niet ten goede.”

Of registreer je om te kunnen reageren.