Akkerbouw

Nieuws 339 x bekeken

BASF en Monsanto werken samen aan dicamba-resistente gewassen

Ludwigshafen – BASF en Monsanto gaan intensiever samenwerken om transgene gewassen te ontwikkelen die resistent zijn tegen het onkruidbestrijdingsmiddel dicamba.

De bestaande transgene gewassen zijn via genetische modificatie resistent gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto. Dicamba wordt door BASF geproduceerd.

De samenwerking in dicamba-resistente gewassen richt zich in eerste instantie op sojabonen. Beide concerns verwachten dat rond 2015 de nieuwe sojabonen vermarkt kunnen worden. Monsanto levert de meest geschikte sojarassen. BASF zorgt dat dicamba geschikt is voor toepassing in resistente gewassen.

Volgens directeur Markus Heldt van BASF Crop Protection hebben telers voordeel van de samenwerking. ”Telers worden steeds meer geconfronteerd met resistente onkruiden. Dat kost opbrengst.”

Monsanto heeft de dicamba-resistentie al ingebracht bij de sojavariëteit Genuity Roundup Ready 2 Yield, dat al resistent is gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. De concerns zijn tevreden over de resultaten in veldproeven met de dicamba-resistente soja. Daarom wordt de samenwerking geïntensiveerd. Monsanto werkt ook aan de ontwikkeling van dicamba-resistente mais, katoen en koolzaad.

BASF en Monsanto sloten vorig jaar een overeenkomst om samen transgene tarwe te ontwikkelen. Dat wordt nog nergens ter wereld op commerciële schaal geteeld. De concerns ontwikkelen ook een droogteresistente maissoort. De concerns werken samen sinds 2007. BASF is het grootste chemieconcern ter wereld. Monsanto is de grootste producent van zaaizaad.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.