Akkerbouw

Nieuws

BASF: Amflora-pootgoed is niet vernietigd door ziekte

Limburgerhof – BASF Plant Science ontkent dat pootgoed van het transgene aardappelras Amflora is vernietigd doordat het is aangetast door ziekten.

Volgens woordvoerder Peter Gräve is pootgoed van de hoogste kwaliteit geselecteerd om te vermeerderen. ”De rest is verwerkt tot zetmeel. Dit was voorzien. Zo zijn de pootgoedstammen die we in Tsjechië hebben geteeld al zo vaak vermeerderd, dat ze te oud worden.”

BASF heeft vorig jaar ook Amflora-pootgoed in Zweden en Duitsland geteeld. Een deel van het pootgoed in Zweden is vorig jaar vermengd geraakt met het niet-toegelaten transgene ras Amadea. Dat pootgoed is vernietigd. Gräve: ”We gaan dit jaar 15 hectare Amflora verbouwen in Zweden en 2 hectare in Duitsland. Het pootgoed gaan we dit jaar en in 2012 vermeerderen. Mogelijk dat Amflora in 2013 beschikbaar komt voor de markt.”

De Duitse actiegroep Bürgerinitiative Müriztregion stelde eergisteren dat BASF veel Amflora-pootgoed moest vernietigen wegens ziekte. Amflora kreeg in maart 2010 een teelttoelating in de EU. Actiegroepen hebben vorig jaar diverse percelen vernietigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.