Akkerbouw

Nieuws

Avebe: vraag naar onze producten blijft goed

Foxhol - Aardappelzetmeelproductent Avebe is positief over de afzetmarkt. Dit resulteert in een mogelijke nabetaling na 1 augustus. De campagne van 2011 begint dan al bijna, want deze wordt vervroegd.

“De positieve ontwikkeling heeft zich de afgelopen periode voortgezet”, schrijft Avebe in haar nieuwsbrief. “De vraag naar Avebeproducten is aanhoudend goed.”

Daarom wil Avebe de campagne dit seizoen zeker een week eerder beginnen en blijft de toeslag quotumvulling van toepassing; de coöperatie wil dat het toe te wijzen zetmeelquotum in 2011 optimaal wordt volgeleverd.

Op basis van de resultaten van de eerste helft van het boekjaar en de verwachtingen voor het tweede halfjaar is begin februari aangegeven dat de markttoeslag wordt verhoogd naar 10 euro per ton netto veldgewicht. De uitbetaling heeft medio april plaats.

Na 1 augustus kunnen telers eventuele een nabetaling tegemoet zien. Dit hangt af van het verloop van de tweede helft van dit boekjaar, wat het resultaat van het bedrijf bepaalt. “Als de resultaten zich bestendigen, is uit het resultaat een rendement op agio en een nabetaling mogelijk. Hoeveel dat per ton wordt, hangt af van ontwikkelingen in de rest van het boekjaar, dat loopt tot 1 augustus.”

Het gemiddelde onderwatergewicht van de in het afgelopen weekeinde afgesloten campagne is 468 gram, bij een vijfjarig gemiddelde van 477 gram. Het tarrapercentage kwam op gemiddeld 7,3 procent, terwijl in de afgelopen vijf jaar 6,8 procent tarra werd binnengehaald. “De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen (koud voorjaar, droog en heet in de zomermaanden en erg natte oogstomstandigheden) zijn hiervan de reden”, reageert Avebe.

Of registreer je om te kunnen reageren.