Akkerbouw

Nieuws 261 x bekeken

Avebe blijft vasthouden aan krimp vaste aanvoer

Valthermond – Avebe blijft vasthouden aan een 20 procent lagere vaste aanvoer van zetmeelaardappelen vanaf 2012. In dat jaar vervalt de Europese steun voor de zetmeelsector volledig.

De lagere vaste aanvoer hoeft niet te betekenen dat het Nederlandse areaal zetmeelaardappelen krimpt, zei Arjan de Rooij, directeur Agro van Avebe, gisteren op een persconferentie in Valthermond. ”Het kan ook ten koste gaan van het Duitse areaal. Dat ligt aan de uitwerking van het nieuwe EU-landbouwbeleid.”

Avebe heeft fabrieken in Nederland en Duitsland. De Rooij: ”Ons uitgangspunt is dat we de aardappelen zo veel mogelijk in de buurt van de fabrieken willen telen om transportkosten te besparen.”

Avebe maakt later dit jaar bekend hoe de bepaling van de vaste aanvoer gaat plaats vinden. De Rooij: ”De afzetmarkt wordt kleiner. Door ons te richten op de afzet van zetmeelproducten met een hogere toegevoegde waarde wil Avebe de krimp opvangen.”

De Rooij ziet daar lichtpuntjes voor Avebe. ”Op de afzetmarkten met een hogere toegevoegde waarde heeft aardappelzetmeel unieke eigenschappen waardoor het niet zo maar vervangbaar is door graanzetmeel. Bovendien is er nu meer perspectief in de afzet door de hogere graanprijzen.”

Een overgang van een één op twee naar een één op drie teelt is niet per definitie positief, zegt onderzoeker Klaas Wijnholds van het PPO-proefbedrijf ’t Kompas. ”Een vruchtwisseling met aardappelen, bieten, aardappelen en graan werkt beter tegen vrijlevende aaltjes dan een één op drie teelt van aardappelen. Aardappelmoeheid wordt tegen gegaan door resistente rassen te telen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.