Akkerbouw

Nieuws 230 x bekeken

Atsma verleent vergunning voor veldproef met genpieper

Den Haag – De Stichting DLO mag op vijf plaatsen in Nederland kleinschalige veldproeven uitvoeren met genetisch veranderde aardappelen. Staatssecretaris Joop Atsma (milieu) heeft de aanvraag daartoe goedgekeurd.

De genetisch veranderde aardappelen zijn minder vatbaar voor de aardappelziekte Phytophthora infestans. De veldproeven vinden plaats in de gemeenten Borger-Odoorn, Lelystad, Wageningen, Venray en Binnenmaas.

De Cogem, de adviescommissie op het gebied van gentechnologie, heeft begin vorige maand een positief oordeel gegeven over de veldproeven. De Cogem raadt aan een isolatieafstand van 3 meter in acht te nemen, om ongewenste uitkruising te voorkomen. Bij gewasveredeling door hobbykwekers op naastgelegen velden adviseert Cogem een buffer van 40 meter.

Het besluit van Atsma ligt vanaf woensdag 2 maart ter inzage bij het ministerie. Belanghebbenden kunnen tot en met 13 april beroep aantekenen tegen het besluit bij de Raad van State.

Of registreer je om te kunnen reageren.