Akkerbouw

Nieuws

Areaal peen krimpt door kwaliteitsproblemen

Emmeloord/Luttelgeest – Het peenareaal krimpt komend seizoen met 5 tot 10 procent.

Dat zegt peenspecialist Robert Schilder van Bejo Zaden op de Themadag peen. De krimp komt door de kwaliteitsproblemen en de relatief hoge kostprijs.

De daling is vooral in de noordelijke gebieden Noord-Holland, Friesland, Groningen en Noordoostpolder, waar de gronden uitgeput raken. In Zuidelijk en Oostelijk Flevoland wordt naar verwachting iets meer peen geteeld, op verse gronden.

Hiermee is sprake van een verschuiving van de peenteelt in Flevoland. ”Wij noemen de peenteelt wel eens een rondreizend circus, omdat het zoveel eisen stelt
aan de grond”, legt Schilder uit.

Kwaliteit hangt dit seizoen als het zwaard van Damocles boven de peenmarkt. ”Door het heel natte groeiseizoen slijt het product snel in bewaring, net zoals we dat zien bij uien en aardappelen. De bewaarkwaliteit is minder dan we gewend zijn en daardoor is de noodzaak om te verkopen soms groot. Product aanbieden kan echter ook leiden tot druk op de markt. Dat brengt telers soms in een spagaat.” Kwaliteit beoordelen blijkt dit seizoen buitengewoon belangrijk voor de afzet.

Ook peenspoeler Jos de Boer geeft aan dat de kwaliteit beduidend minder is dit seizoen. ”Nog niet de helft heeft klasse I”, is zijn ervaring. De Boer geeft echter ook aan dat er nu weer muziek in de markt zit.

Dat merkt Schilder ook: ”Het ziet er absoluut positief uit door oogst- em bewaarproblemen in de rest van Europa. Zo heeft de Engelse peen enorm geleden onder de vorst. En wij doen het in Nederland best goed. ”

Of registreer je om te kunnen reageren.