Akkerbouw

Nieuws

Akkoord McCain en aardappeltelers Australië

Wendouree – Aardappelverwerker McCain en de telers in de Australische regio Ballarat hebben een akkoord gesloten over de contracten voor het nieuwe seizoen.

De prijs stijgt naar 305 Australische dollar per ton (16 euro per 100 kilo). Dat is 25 dollar (€1,30 per 100 kilo) meer dan vorig seizoen. Ook hebben McCain en de telers afgesproken dat ze een werkgroep vormen die bekijkt hoe de aardappelverwerker duurzamer en concurrerender kan werken.

Bestuurslid Ross Dimond van de telersvereniging is tevreden met het akkoord, zegt hij in de Australische krant The Courier. “De prijs is slechts een klein beetje hoger dan vorig jaar, maar het is ook maar iets minder dan de telers wilden.”

De telers hadden eerder deze week de toegang tot de fabriek van McCain in Wendouree in de staat Victoria geblokkeerd uit onvrede over de contractvoorstellen van McCain. Ze waren boos omdat McCain een prijsverlaging had voorgesteld, terwijl verwerker Simplot de contractprijzen juist had verhoogd omdat de telers waren getroffen door de overstromingen van januari. De telers hebben de blokkade opgeheven.


Of registreer je om te kunnen reageren.