Akkerbouw

Nieuws 409 x bekeken

Agrifirm: minder afzet kunstmest in Nederland

Apeldoorn – Agrifirm Plant verwacht dat de afzet van kunstmest ook de komende jaren blijft dalen. Daarmee staat ook de omzet van Agrifirm Plant blijvend onder druk. Dat zei algemeen directeur Kees Sijssens bij de presentatie van de jaarcijfers.

De coöperatie won wel marktaandeel in de afzet van gewasbeschermingsmiddelen.
De omzet van Agrifirm Plant is in 2010 met 25 miljoen euro gedaald tot 321 miljoen euro. De brutowinst steeg echter wel met 10 procent.

Binnen de totale omzet zijn de gewasbeschermingsmiddelen en granen met ieder een omzetdeel van 28 procent het belangrijkst. Daarna volgen de kunstmeststoffen (25 procent) en de verkoop van zaaigoed (9 procent).

De daling van de omzet komt vrijwel volledig op het conto van de kunstmestdivisie. De omzet in kunstmest daalde van bijna 100 tot 80 miljoen euro. Volgens Sijssens is er sprake van een landelijke trend, waarbij kunstmest steeds meer ruimte maakt voor aanwending van organische mest.

”Enerzijds is dat het gevolg van de stijgende prijs van kunstmest, en anderzijds ook van de steeds striktere mestwetgeving.” De prijs stijgt omdat in sommige landen de agrosector nog een grote achterstand heeft en nu pas op grote schaal kunstmest aan gaat wenden. Schaalvergroting is vanwege de steeds hogere veiligheidseisen en productiekosten van belang.

Waar Agrifirm moeite heeft het verkoopniveau van kunstmest op peil te houden, presteerde de afdeling die gewasbeschermingsmiddelen afzet juist goed. De omzet bleef gelijk op 90 miljoen euro, terwijl de totale omzet in de markt enkele procenten daalde.

Of registreer je om te kunnen reageren.