Akkerbouw

Nieuws

Abare verwacht daling van prijzen graan en oliezaden

Canberra - De tarweprijs zakt volgend seizoen in de wereld met gemiddeld 19 procent.

Oliezaden brengen 8 procent minder op. Dat voorspelt het Australische overheidsbureau Abare. De Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics heeft een eerste prognose gemaakt van het volgende seizoen 2011/2012.

Abare verwacht dat de wereld volgend seizoen 675 miljoen ton tarwe produceert. Dat is 4 procent meer dan dit seizoen. "De hoge prijzen van nu leidden tot een groei van het areaal. Het tarweverbruik stijgt 2 procent naar 670 miljoen ton. Dat komt vooral doordat voerfabrikanten dure mais vervangen door tarwe."

Abare verwacht ook een groei van het maisareaal. "Sinds juli vorig jaar is de maisprijs met ruim 50 procent gestegen. Maar het verbruik blijft ook hoog. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik wordt iets ruimer, maar blijft erg krap."

De akkerbouwers in de wereld telen volgend seizoen ook meer sojabonen, koolzaad en zonnebloemen. "Dat zet de prijzen van deze oliehoudende gewassen ook onder druk. Wij verwachten gemiddeld een 8 procent lagere prijs in 2011/2012 dan in dit seizoen."

Of registreer je om te kunnen reageren.