Akkerbouw

Nieuws

'Aardappelteler heeft weinig aan sensortechniek'

Oosterbeek – Het gebruik van sensoren is nog geen succes in aardappelen. Dat meldt kenniscentrum BLGG AgroXpertus.

Voor wintertarwe en maïs, waarin het meeste onderzoek naar sensoren plaatsvindt, zijn sensoren al behoorlijk bruikbaar. Dat komt doordat het bij deze gewassen gaat om het bovengrondse deel van de plant. Aardappeltelers zijn echter vooral geïnteresseerd in de knollen onder de grond.

”De meetwaarden van sensoren voor het aardappelgewas geven nog geen relaties met bijvoorbeeld de opbrengst”, schrijft blogger Petra van Vliet. ”Sensoren zijn dus ook nog niet te gebruiken als bijsturing om de opbrengst te verhogen. Sensortechnisch zijn aardappelen een moeilijk gewas. Maar het wordt wel veel geteeld in Nederland, we verwachten dat er veel winst op dit gebied is te behalen. Voor ons voldoende reden om meer onderzoek te doen naar de bruikbaarheid van sensoren bij aardappelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.