Akkerbouw

Nieuws 194 x bekeken

'Zeker geen uitbreiding uienareaal'

Made – In tegenstelling tot marktleider De Groot en Slot verwacht uienzaadleverancier Nickerson-Zwaan zeker geen areaaluitbreiding in de uien.

”Wel zien we een verschuiving naar vroege rassen in het Noorden en Flevoland, als gevolg van het huidige teeltseizoen”, zegt uienspecialist André Boot van Nickerson-Zwaan. ”Over het algemeen is de vraag naar kwaliteit ook sterker dan normaal. Bewaarbaarheid is belangrijk komend seizoen. Telers willen het voor een laag tarragehalte wel met een paar ton minder doen per hectare.”

Door de slechte oogstomstandigheden van vorig seizoen, begint de uienteelt met een achterstand voor wat betreft bodemkwaliteit. ”Zeker in het Zuidwesten. Sommige percelen moeten zelfs nog worden geploegd. De start is dus al niet goed. Telers zitten in de knoei met hun bouwplan. Tarwe of uien zaaien? Tarwe is ook goed aan de prijs en beter voor de grond. De uienprijs is twee jaar goed geweest. Ook dat is soms een reden om een jaar over te slaan. Er zijn hier veel van dat soort twijfelgevallen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.