Akkerbouw

Nieuws

Weinig risico voor pootgoedsector door onlusten

Doetinchem - De Nederlandse pootgoedsector loopt weinig financieel risico door de onlusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De pootgoedhandelshuizen laten de betalingen bij bestemmingen overzee bijna altijd lopen via een letter of credit, zegt commercieel directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico. “De betalingen lopen dan via een Nederlandse bank en een bank in het land van bestemming. De Nederlandse bank staat dan garant voor de betaling, ook als de afnemer in gebreke blijft. Als de onlusten waren uitgebroken in december had dat wel grote gevolgen gehad voor de pootgoedexport.”

Van Hoogen heeft contact gehad met afnemers in de regio. “Zij willen graag dat de rust terugkeert en hopen dat er verkiezingen komen. Er is geen contact mogelijk met Libië. In Egypte is de rust teruggekeerd. Het land exporteert al weer de eerste consumptieaardappelen naar de EU en Rusland.”

De export van pootaardappelen naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten is vrijwel geheel afgerond vóór de onlusten uitbraken. In seizoen 2009/2010 hebben de pootgoedhandelshuizen 350.050 ton pootaardappelen geëxporteerd naar landen buiten de EU. Daarvan is 252.039 ton (72 procent) verkocht aan landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze landen kochten in 2009 ruim een derde van alle door Nederland geëxporteerde pootaardappelen.

Afgelopen winter hebben Noord-Afrika en het Midden-Oosten 256.944 ton Nederlandse pootaardappelen gekocht. Algerije is met 71.474 ton de grootste afnemer in deze regio. Daarna volgen Egypte (52.531 ton), Marokko (24.590 ton), Tunesië (10.624 ton) en Libië (9.547 ton).

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.