Akkerbouw

Nieuws

Verbruik suiker weer hoger dan productie

Utrecht – Voor de zevende keer in tien jaar tijd zal in het seizoen 2011/2012 het wereldwijde verbruik van suiker groter zijn dan de productie. Dat meldt de onderzoeksafdeling van de Rabobank, de grootste financier van de Nederlandse landbouw. Het toonaangevende handelsconcern Czarnikow in Londen bevestigt de analyse telefonisch, en stelt dat prijzen boven de 30 dollarcent per pond op de ICE-markt in New York voorlopig houdbaar zijn. Wanneer daadwerkelijk tekorten aan suiker ontstaan, wordt mogelijk het Europese exportquotum voor suiker verhoogd.

De cycloon Yasi heeft de prijs van ruwe suiker op de ICE-markt vorige week opgedreven tot 36,08 dollarcent per pond (26,66 eurocent), het hoogste niveau sinds 1980. Yasi raasde met windsnelheden hoger dan tijdens Orkaan Katrina door het noorden van de Australische provincie Queensland, waar normaliter eenderde van de Australische suikerrietproductie plaatsvindt. De oogst is volgens de producentenvereniging Canegrowers gehalveerd, schrijft financieel persbureau Bloomberg.

Rabobank stelt dat Australië nog circa 3,5 miljoen ton kan oogsten in de periode van juni tot december, waar eerder uitgegaan werd van 4,2 tot 4,3 miljoen ton. Overstromingen en aanhoudende regen verlaagden het potentieel eerder al met 500.000 ton, aldus de Rabobank, en Yasi vernietigt nog eens 300.000 ton van de oogst. Czarnikow verwacht voor het seizoen 2010/2011 een klein suikeroverschot, maar voor 2011/2012 een tekort, met een verdere daling van de eindvoorraad suiker tot gevolg. De suikervoorraad ligt momenteel op eenderde van het gebruik, wat het laagste niveau in 15 jaar is. Suikerprijzen kunnen daarom zeer sterk stijgen.

De Europese Unie (EU) profiteert hier normaliter nauwelijks van. De EU heeft de deuren voor suiker zo goed als gesloten omdat bietsuiker normaliter niet kan concurreren met rietsuiker uit landen als Australië, India, Pakistan en Brazilië. Er is een uitzondering gemaakt voor een serie van de allerarmste landen die jaarlijks een beperkt volume mogen binnenbrengen zonder een bedreiging te vormen voor de EU-suikerindustrie. Omdat de EU zelf de deuren sluit is internationaal afgesproken dat de EU slechts 650.000 ton suiker mag exporteren. De suikerindustrie pleit ervoor bij wereldwijde tekorten het quotum te verhogen. Vorig jaar werd een voorstel gedaan voor een verhoging van 350.000 ton, overigens tot onvrede van grote suikerexporterende landen, maar dit voorstel werd afgewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.