Akkerbouw

Nieuws

Veel verschillen tussen uienrassen in Agrifirm-gebied

Meppel - Agrifirm Plant neemt grote verschillen waar in haar tweede onderzoek naar uienrassen in de voor de coöperatie belangrijke teeltgebieden. Dat zegt Luuk Kok, specialist afzet bij Agrifirm Plant.

Agrifirm voert dit eigen onderzoek uit naast het officiële rassenonderzoek met PPO en UIKC, zodat telers de rassen beter op geschiktheid voor de praktijk kunnen beoordelen. “Wij kijken nog wat dieper naar omstandigheden. Lichte gronden, gediepwoelde gronden; het zijn belangrijke verschillen, hoewel onze uitkomsten in lijn zijn met het officiële onderzoek.”

De rasverschillen hebben zeker invloed op de rassenkeuze voor het komende seizoen, meent Kok. Vroegheid is een belangrijk onderwerp voor het Noorden, legt Kok uit. “Vroegheidsverschillen van één of twee dagen in de zuidelijke helft van het land lopen in het Noorden op tot anderhalve week. Dus, hoe noordelijker je komt, hoe belangrijker vroegheid is. Het Noorden is sowieso al later met teelten dan het Zuiden. Afgelopen teeltjaar zag je dat sommige late rassen echt te laat waren.”

Ook kwaliteit en bewaarmogelijkheden spelen een grote rol. Komend teeltseizoen legt Agrifirm ook een proef aan in Limburg.
“We voeren het onderzoek uit naar aanleiding van vraag uit de praktijk. Er wordt enthousiast op gereageerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.