Akkerbouw

Nieuws

Veel aardappelen naar Rusland en België in januari

Den Haag – De opwaartse trend in de uitvoer van consumptie- en industrieaardappelen zette in januari door, blijkt uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

De totale maandexport beliep bijna 114.000 ton. Dat bracht het voorlopige seizoenstotaal op ruim 530.000 ton, ofwel 26,3 procent meer dan in het seizoen 2009/2010.

De voornaamste exportbestemming was net als in december Rusland. De Russen namen 47.000 ton ofwel 42 procent van de Nederlandse exportaardappelen af en bleven daarmee de Belgen, doorgaans de voornaamste klanten voor Nederlandse aardappelen, voor. Naar België is in januari 39.000 ton geëxporteerd, ca. 35 procent. Uit de afname door Rusland blijkt de grote behoefte die daar bestaat aan aardappelen als gevolg van de mislukte eigen oogst 2010. De stroom richting Rusland kwam pas in december goed op gang. Er ging toen een hoeveelheid van 38.000 ton Nederlandse aardappelen heen, ruim tweemaal zoveel als in november.

Of registreer je om te kunnen reageren.