Akkerbouw

Nieuws 163 x bekeken

VTA: aardappelvoorraad flink aangesproken

Noordhoek – Telersvereniging VTA meldt dat de voorraad aardappelen in opslag bij haar leden 10 procent kleiner is dan vorig jaar.

Dat geldt voor de voorraad gemeten in tonnen, maar ook als percentage van de hoofdoogst. Van de voorraad die er nog ligt is een derde nog vrij te verkopen.

Het verbruik in absolute tonnen is 17 procent hoger dan vorig jaar en zelfs 38 procent hoger dan van de oogst daarvoor. Dat de hoofdoogst dit seizoen sterker is aangesproken dan in voorgaande jaren bevestigt de verwachtingen, meldt VTA. Gebleken is dat de netto-opbrengst negatief is beïnvloed door hogere tarrapercentages. Voor eenzelfde hoeveelheid eindproduct hebben verwerkers meer bruto kilo’s nodig. Bovendien is er een grote vraag naar aardappelen.

VTA inventariseert jaarlijks in november, februari en april de aardappelvoorraad onder een vaste representatieve groep van haar leden. Rond 15 februari is de genoemde tweede voorraadinventarisatie uitgevoerd voor de opgeslagen aardappelen van oogst 2010.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.