Akkerbouw

Nieuws

VS staat commerciële teelt GMO-bieten toe

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) staat de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde suikerbieten toe nog voordat de milieu-effectenrapportage af is.

Milieu-organisaties als Greenpeace spreken van een schandaal, en noemen de beslissing bewijs dat de grote producenten van zaaigoed onevenredig veel macht uitoefenen in het debat over genetische modificatie. Het ministerie zelf stelt dat al voldoende rapportages zijn opgesteld om een voorlopige vergunning af te geven. De complete rapportage zou pas in mei 2012 beschikbaar zijn.

De omstreden beslissing geldt als de tweede opsteker voor producenten van genetisch gemodificeerde gewassen in anderhalve week tijd. Eerder stond de USDA de teelt van de genetisch gemodificeerde Luzerne-variant Alfalfa toe, ondanks waarschuwingen van wetenschappers van Iowa State University, die stellen dat vervuiling met niet-gemodificeerde gewassen onvermijdelijk is. Luzerne wordt in de VS op circa 8 miljoen hectare geteeld.

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft in 2007 de teelt verboden omdat de gevolgen voor de gezondheid voor mens, dier en plant niet volledig in kaar zou zijn gebracht. Het Hooggerechtshof maakte vorig jaar een einde aan het verbod, omdat deze te ver zou gaan. De USDA komt nu met een onderzoeksbudget met een waarde van 1 miljoen dollar om te laten onderzoeken hoe genetische modificatie op te sporen.

De RoundupReady suikerbieten die de USDA nu toestaat, zijn ontwikkeld door Monsanto. Ze worden in het voorjaar ingezaaid en zijn gemodificeerd zodat ze Monsanto’s eigen verdelgingsmiddel Roundup kunnen weerstaan. Volgens de NGO’s Greenpeace en Friends of the Earth stimuleert de modificatie middelengebruik, met ernstige gevolgen voor de omgeving tot gevolg. Volgens Monsanto is van het suikerbietenareaal straks 95 procent genetisch gemodificeerd. De helft van de Amerikaanse suikerproductie bestaat uit suikerbieten, en de suikerbieten kunnen nauwelijks concurreren met suikerriet uit Zuid-Amerika.

Volgens inspectiediensten in de VS wordt de eerste serie onder speciale voorwaarden geteeld.


Of registreer je om te kunnen reageren.