Akkerbouw

Nieuws

Toewijzingspercentage bieten verhoogd naar 101 procent

Dinteloord – Het definitieve toewijzingspercentage over het afgelopen suikerbietenjaar is verhoogd naar 101 procent. Dat betekent dat bietentelers over de afgelopen campagne 101 procent van hun basisreferentie als quotumbieten krijgen afgerekend.

Het voorlopige toewijzingspercentage was 98,5 procent. Doordat er enige reserve in deze toewijzing zat en doordat er telers zijn geweest die de toewijzing niet volgeleverd hebben, is er 2,5 procent meer te betalen.

Volgens Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie, is het nog niet eerder voorgekomen dat het toewijzingspercentage boven de 100 procent uitkwam. ”Voor 2011 is het voorlopige toewijzingspercentage 100 procent”, kan Sikken al vertellen. Het niet volleveren komt volgens Sikken deels voort uit de calamiteitenregeling. ”De basisreferentie is iets gedaald, waardoor het toewijzingspercentage iets is gestegen.”

Hij benadrukt dat dit niets te maken heeft met de Brusselse in- en exportdiscussie met het oog op de verwachte wereldwijde suikertekorten. ”Dit heeft te maken met de specifieke situatie in Nederland. Over de EU-maatregelen verwachten we over drie weken duidelijkheid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.