Akkerbouw

Nieuws 224 x bekeken

Toelating genmais van Syngenta in VS

Basel - Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft volledige toelating gegeven aan het transgene maisras Enogen van het Zwitserse concern Syngenta.

De transgene maissoort is voorzien van een amylase-enzym. Daarmee is de mais beter geschikt gemaakt als grondstof voor de ethanolindustrie. Syngenta claimt hiermee een doorbraak die de ethanolindustrie voorziet van een product dat een hogere productie oplevert in de bestaande verwerking. Bovendien is er volgens het Zwitserse concern in het productieproces minder energie en water nodig, terwijl de CO2-emissie substantieel wordt verminderd.

Zaaizaad van Enogen is voor het komende groeiseizoen beschikbaar, aldus Syngenta. Het concern start dit jaar met een kleine groep van ethanolfabrikanten en maistelers. In 2012 wil het bedrijf de mais op grotere schaal op contract laten telen in een gesloten productiesysteem.

De transgene mais is inmiddels toegestaan als importproduct in onder meer Australië, Canada, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland, Rusland en Taiwan. Daarnaast heeft het ook een teelttoelating in Canada.

Of registreer je om te kunnen reageren.