Akkerbouw

Nieuws

’Tekort aan sjalotten’

Broek op Langedijk – Er is een tekort aan sjalotten ontstaan op de Europese en Amerikaanse markt. Dat meldt www.sjalot.nl, onderdeel van zaaizaadbedrijf De Groot en Slot.

Naar verwachting zijn er in het voorjaar te weinig sjalotten om alle eindgebruikers te kunnen voorzien. Het leveringsseizoen is nu halverwege. Uit de inschatting van de hoeveelheid sjalotten die nog in bewaring liggen, lijkt er onvoldoende kwalitatief product beschikbaar tot de oogst van het nieuwe sjalottenseizoen.

De sjalottenoogst van augustus 2010 was in volume normaal. In opslag ontstonden echter meer dan gemiddeld problemen, vooral door ziektes in teelten op basis van niet-gecertificeerd plantmateriaal. In Frankrijk, de belangrijkste sjalottenproducent van Europa, worden de meeste sjalotten nog met niet-gecertificeerd plantmateriaal geteeld. Dit brengt een veel grotere risico op ziektes met zich mee. Sjalot.nl verwacht dat telers steeds kritischer kijken naar de kwaliteit en zekerheid van hun uitgangsmateriaal.

Veel geoogst product van niet-gecertificeerd plantmateriaal is aangetast door bacterieziektes, waardoor producenten genoodzaakt zijn aanzienlijke hoeveelheden weg te gooien. Dat de markt daardoor krapper is geworden, kent voor- en nadelen. ”Uiteindelijk is het doel om iedere ketenspeler te voorzien van dát specifieke product dat nodig is voor een tevreden eindgebruiker.”

Pieter Blaauboer van het sjalottenteam adviseert de marktpartijen: ”Anticipeer ruim van te voren op wat je verwacht nodig te hebben. Als je vroegtijdig je zaken regelt, is de kans op succes het grootst. Het méér planmatig telen en kopen, zeker ook op lange termijn, biedt voordelen voor iedereen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.