Akkerbouw

Nieuws 385 x bekeken

Tarweprijzen gedaald deze week

Rotterdam – De tarwenoteringen zijn deze week in Frankrijk en Duitsland met meer dan 15 euro per ton gedaald.

Het Productschap Akkerbouw spreekt in het Weekbericht Granen van een vrije val. ”Ook de gerstnoteringen daalden aanzienlijk. De maisnoteringen bleven veelal stabiel, met uitzondering van Frankrijk waar de maisprijs met 5 euro per ton daalde ten opzichte van vorige week.”

Op de termijnmarkt in Parijs stegen de noteringen voor tarwe, mais en gerst donderdag weer. ”Het blijft een erg onzekere situatie”, schrijft het productschap. ”Terwijl aan de marktsituatie eigenlijk niets is veranderd. Er is een beperkte hoeveelheid graan beschikbaar aan het einde van dit graanseizoen (30 juni 2011). Maar speculanten stappen over naar olie en goud als gevolg van de situatie in het Midden-Oosten en Libië.”

Ook op de wereldmarkt daalden de tarwenoteringen fors deze week, constateert het productschap. ”Terwijl de beschikbaarheid van tarwe op de langere termijn beperkt blijft door slechte vooruitzichten voor de tarweoogst in de VS. Maar de situatie in China is aanzienlijk minder slecht dan eerder werd aangenomen.”

Ook de gerstnoteringen zijn deze week gedaald op de wereldmarkt. De maisnoteringen daalden aanvankelijk in de VS en Argentinië, schrijft het productschap. ”Maar de maisprijzen stegen de afgelopen dagen weer fors door de hoge olieprijzen wat gunstig is voor de bioethanolproducenten. Analisten verwachten een toename van het maisareaal in de VS.”

Ook de sojaprijzen daalden begin deze week. Maar net als bij mais gingen de sojaprijzen de laatste dagen weer omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.